Komplementer színek

2008. 12. 06. Acsai Ferenc

A komplementer, vagy más néven kiegészítő színek, amelyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el: piros-zöld, kék-narancs, sárga-lila.


A scrapbook összeállításunkban azáltal, hogy egymás mellett használjuk a komplementer színeket, erős kontrasztot tudunk létrehozni az oldalainkon. Egy ilyen színösszeállítás egy meleg és egy hideg színt tartalmaz.
Komplementer színösszeállítás
Először is nézzük meg, milyen színek vannak a kiválasztott fotókon. Mi a domináns szín?  Ezután keressük meg ezt a színt a színkörben, és nézzük, meg, melyik van vele szemben, melyik a kiegészítő színe.
Ahhoz, hogy a fotók kiemelkedjenek a háttérből, használjuk a kiegészítő színt a háttérpapíron, vagy a kép alá tett keretező kartonban. Így a fotón szereplő domináns szín hangsúlyossá válik.

 

Példánkban a tenger színe a kék, így a színkörben a kékkel szemben, narancssárga szín a kék kiegészítő színe. Így a narancssárgát és árnyalatait hangsúlyoztam az háttérben azért, hogy a kék a fotón egyensúlyba hozza az oldalt.

Használjuk a színeket különböző arányokban, hogy a legjobb hatást hozzuk létre.
A két fő szín világosabb és sötétebb árnyalatait, illetve a fekete és a fehér színeket.
Olyan mintás papírokat és díszítő elemeket válasszunk kiegészítésként, amelyik a fő színeket és az árnyalatait tartalmazza.

Egy kicsit meggyorsíthatjuk a színösszeállítás eldöntését, ha a háttérpapír mintázatából és színösszeállításából indulunk ki. A háttérpapír domináns színéhez válaszuk ki a színkörből a szemben lévő, kiegészítő színt, majd ezek árnyalatait.

Színsablon:
A színsablonok olyan harmonikus színösszeállítások, amelyeket segítségül hívhatunk egy-egy albumlap összeállítás megtervezésekor.
A színkódokat hexadecimális vagy RGB formában szokták a leggyakrabban megadni. Mi a digitális scrapbook kedvelőinek is kedvezve a színsablonokat hexadecimális formában adjuk meg.
A Thassosi Kövek összeállításához használt színek, a nyár színei:
#FFF5A8; #FFDA72; #FFAC43; #A1CFFF; #898AC6

Címkék: , ,
Kategória: Szín-vonal, Tudásbázis

Kapcsolódó cikkek:
Nincs kapcsolódó cikk.
Tetszett ez a cikk?

RSS frissítések
Kérj e-mail értesítőt az új cikkekről

Itt kérd a Scrapbook Hírlevelet!
Regisztrálj és fejleszd scrapbook tudásodat!