A színkör

2008. 12. 08. Acsai Ferenc

Szín az egyik legjelentősebb kifejező elem bármelyik művészeti formában, így kedvenc hobbinkban a scarpbookingban is.


Ebben a sorozatunkban segítséget kívánunk nyújtani abban, hogy egy összeállítás elkészítése előtt legyen alapvető ismeretünk a színelmélet alapjairól. Így ne csak ösztönösen vagy véletlenszerűen, hanem tudatosan használjuk a fotóinkhoz és alapanyagainkhoz a legjobb színösszeállításokat.
 
Színkör
szinkorEz egy nagyon hasznos szemléltető ábra, amely megmutatja a szivárvány színeit sorba rendezve. Régebben a piros, narancs, sárga, zöld, kék és viola színekből állt, és amelyet később 12 színre egészítettek ki.
A színek elhelyezkedése a színkörben segít majd meghatározni, hogy melyik szín fogja kiegészíteni egymást, vagy kellemes kontrasztot ad a másikkal.
Elsődleges, másodlagos, harmadlagos színek
1. Három elsődleges vagy alapszín van, a piros, kék, sárga. Az össze többi szín ezek különböző arányú keveréséből jön létre. A színkörben ez a három szín az elképzelt háromszög sarkain helyezkedik el. A hagyományos színelméletben ez az a három szín, amely nem hozható létre semmilyen más színből.  Az összes többi szín ezek árnyalataiból ered.
2. Két elsődleges színt keverve másodlagos színt kapunk, amelyek a zöld, lila és a narancs. Ezeket a színeket ugyanúgy a háromszög adja ki. 
3. Ha egy elsődleges és egy másodlagos színt keverünk harmadlagos színt kapunk - sárga-narancs, piros-narancs, piros-lila, kék-lila, kék-zöld, sárga-zöld . 
Ezek az első és másodlagos színek között helyezkednek el.
Tónus színek
1. Világos tónus: egy színhez fehér hozzáadásával jön létre
2. Sötét tónus : egy színhez fekete szín keverésével keletkezik
3. Szürke tónus: egy színhez a szürke szín valamely árnyalatának hozzáadásával jön létre
Komplementer színek
A komplementer, vagy más néven kiegészítő színek, amelyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el. piros-zöld, kék-narancs, sárga-lila.
A scrapbook összeállításunkban azáltal, hogy egymás mellett használjuk a komplementer színeket, erős kontrasztot tudunk létrehozni az oldalainkon. Egy ilyen színösszeállítás egy meleg és egy hideg színt tartalmaz.

Címkék: ,
Kategória: Legfrissebb, Szín-vonal, Tudásbázis

Kapcsolódó cikkek:
Nincs kapcsolódó cikk.
Tetszett ez a cikk?

RSS frissítések
Kérj e-mail értesítőt az új cikkekről

Itt kérd a Scrapbook Hírlevelet!
Regisztrálj és fejleszd scrapbook tudásodat!