Húsvéti képeslap egyszerűen

2009. 04. 07. Thurzó Katalin

Digitális scrapbook kellékek között gyakran találkozunk quickpage-dzsel, magyarul gyorslappal. Ez egy képkerethez hasonlítható leginkább, ahol a keret alá kell helyezni a fotót. Egyetlen rétegből áll, melynek van átlátszó része is. Használata a GIMP program segítségével egyszerű és mint a neve is mutatja: rendkívül gyorsan lehet vele dolgozni.


A Scrapbook.hu Galériájában lévő ingyenes készletek közül letölthető húsvéti gyorslapokból néhány perc alatt elkészíthető egy fényképes húsvéti üdvözlőkártya. Töltsük le, és nézzük meg lépésről-lépésre, hogyan használhatjuk a gyorslapokat a GIMP programban*!
  1. Nyissuk meg a gyorslapot. A menüben válasszuk a következő funkciót: Fájl/Megnyitás Az ezután legördülő ablakban keressük meg azt a mappát amelyben a használni kívánt képet tároljuk. Jelöljük ki, majd kattintsunk a „Megnyitás” gombra. (1. kép) A megnyíló ablak keretében felül elolvashatjuk a kép jellemzőit. (a neve, rétegek száma, színe (itt RGB, azaz színes kép), továbbá a mérete is (jelen esetben 1181*1772 képpont.) (2. kép)
  2. Mentsük el most ezt a megnyitott gyorslapot xcf formátumban! Fájl/Mentés Másként Válasszuk ki a mentés helyét! Célszerű a rétegeket tartalmazó, befejezetlen .xcf fáljoknak és a kész .jpg kiterjesztésű oldalaknak előzőleg külön mappákat létrehozni. Módosítsuk a fájl kiterjesztését xcf-re: a név mezőben írjuk át! Kattintsunk a „Mentés” gombra (3. kép)

  1. Nyissuk meg a fotót! (a példában szereplő kerethez állóképet érdemes választani) Fájl/Megnyitás Ellenőrizzük a méretét. Ha megegyezik a képkeret méretével, akkor nem kell rajta módosítani. Ha eltér, akkor méretezzük át a következőképpen: Kép/Kép átméretezése… A Scale Image ablakban módosítsuk a szélességét 1181 képpontra. Az értékek mellett látható egy kis lánc. Annak érdekében hogy a fotó ne torzuljon el, legyen összekapcsolva (rákattintva látható hogy közelebb vagy távolabb van egymástól a két láncszem) . Az X és Y felbontás kb 300 képpont/inch legyen, ha nyomtatásra szánjuk a képet ez nagyon fontos! Kattintsunk az „Átméretezés” gombra. Fontos: Ha nagyon kicsi a fotó (pld 300 képpont széles) nem érdemes kísérletezni vele, mert rossz lesz a képminőség. (4. kép)
  2. Annak a kép ablaknak a menüsorában, ahol a fotó van kattintsunk a következőre: Szerkesztés/Másolás Majd kattintsunk a másik kép ablakban erre: Szerkesztés/Beillesztés Ekkor mozgó szaggatott vonal jelenik meg, amely a kijelölés helyét jelzi. Figyeljük meg a rétegek párbeszédablakot! Itt láthatjuk a képkeretet tartalmazó réteget, fölötte pedig a beillesztett réteget egyelőre un. lebegő kijelölés formájában. Ezt a lebegő kijelölést rögzítenünk kell a következőképpen: A rétegek párbeszédablakban lent az első ikonra (új réteg létrehozása és hozzáadása) kattintsunk így a beillesztett lebegő kijelölés egy új rétegen fog rögzülni. A másik ikon ami a lebegő kijelölést hivatott rögzíteni egy kis horgonyt ábrázol (az utolsó előtti ikon) ebben az esetben nem ajánlatos, mert az az alatta való réteghez olvasztaná a képet. (5. kép)
  3. A rétegek párbeszédablakban a felső (fotót ábrázoló) réteget megragadva az egérrel húzzuk lefelé a képkeret alá. Másik lehetőség: jelöljük ki a fotó rétegét és kattintsunk a lefelé mutató nyíl ikonjára. (6.kép)

  1. Ha szükséges mozgathatjuk a réteget. Ehhez az Eszköztárban található Áthelyezési eszközt kell kiválasztani. Ezt követően az ablak alsó felében beállíthatók az opciók. Lehet mozgatni a réteget, a kijelölést és az útvonalat. Mi most válasszuk a réteget! Ezen belül két lehetőség van. Az akív réteg áthelyezése esetén a rétegek párbeszédablakban jelöljük ki a fotó rétegét és a Kép ablakban a fotót az egérrel megragadva mozgathatjuk a kívánt irányba. Esetünkben ugyanilyen egyszerű a másik lehetőség: a Réteg vagy segédvonal kijelölése. Ez azt a réteget mozgatja a Kép ablakban, amelyik közvetlenül az egérmutató alatt helyezkedik el. (7. kép)
  2. A fotó méretét még itt is módosíthatjuk, ha úgy látjuk jónak. Válasszuk az eszköztárból az átméretezési eszközt, az opciók közül legyen bejelölve a méretarány megtartása, annak érdekében hogy ne torzuljon a fotó. A rétegek párbeszédablakban a fotó rétege legyen kiválasztva és így ragadjuk meg a kép egyik csücskét és húzzuk megfelelő irányba. (8. kép)
  3. Mentsük el: Fájl/Mentés. Végül készítsünk mentést jpg formátumban is a következőképpen: Fájl/Mentés másként. A megjelenő ablakban baloldalon keressük meg azt a mappát, ahová menteni szeretnénk, nevezzük át a képet .jpg kiterjesztéssel majd kattintsunk a Mentés gombra. Egy újabb megjelenő ablakban pedig az Exportálás feliratra: Végül a harmadikban újból a Mentés gombra. (9.kép)
Az így elkészített képeslap, amint azt a következő megnyitáskor láthatjuk, már csak egy rétegből áll. Ha tetszik a végedmény, előhívathatjuk, nyomtathatjuk, e-mailben elküldhetjük ismerőseinknek vagy publikálhatjuk webes galériákban.
Tipp: Ha webre szánjuk a képet, érdemes kisebbre méretezni, hogy kevesebb helyet foglaljon. Ennek módja a következő: Kép/Kép átméretezése
A szélesség lehet 500 képpont körül. Mindig ügyeljünk arra, hogy a láncszem jele zárva legyen. Tovább kicsinyíthető a méret, ha az X és Y felbontást is átállítjuk 72-100 közötti értékre, amely a képernyő felbontásához elegendő. Nyomtatásra szánt oldalak esetén azonban fontos, hogy a képméret elég nagy legyen illetve az X és Y felbontás 300 képpont/in, mert csak így eredményez jó minőséget.

A példában szereplő alábbi húsvéti üdvözlőlap 10*15 cm-es méretben előhívatható.

A bemutatott alkotás részletei és a hozzávalók listája megtekinthető a galériában:

Thurzó Katalin: Húsvéti képeslap

*A GIMP egy ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú grafikus program mely több mint egy évtizedes múltra tekinthet már vissza. 1998 óta önkéntesek csapata fejleszti és tartja karban.  UNIX és Windows operációs rendszeren is használható. Kiválóan alkalmas digitális fényképek retusálására, javítására, színezésére, egyszerű animációk, rajzok, feliratok, és több képből álló kompozíciók létrehozására. Jelenlegi verziója a GIMP 2.6-os melynek magyar nyelvű kiadása egyszerűen letölthető az alábbi linken:
http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/?id=GC5

Címkék: , ,
Kategória: Gimp leckék, Legfrissebb

Kapcsolódó cikkek:
Tetszett ez a cikk?

RSS frissítések
Kérj e-mail értesítőt az új cikkekről

Itt kérd a Scrapbook Hírlevelet!
Regisztrálj és fejleszd scrapbook tudásodat!